Cart

ОДЯГ З POLARTEC - З ЧОГО ВСЕ ПОЧИНАЛОСЬ?

Impossible made possible» - «Зробити неможливе можливим».

polartec power stretch dry термобелье купить украина
Три червоні трикутники на чорному тлі - цей знак гарантує, що дана тканина найвищої якості. Всі найкращі аутдор бренди у світі (The North Face, Arc'teryx, Millet, Norrona и пр.) використовують тканини Polartec у своїй продукції. Що ж це за бренд?

Одяг з Polartec - з чого все починалося?

Історія Polartec - гіганта сучасної індустрії високотехнологічних тканин - почалась з «американської мрії». У 1890-х рр. Генрі Форштейн (Henry Feuerstein) переїхав до США з Угорщини, сподіваючись знайти у Нью-Йорку роботу для кравця в будь-якому ательє. Зазнавши невдачі на цьому шляху, Генрі починає торгівлю галантерейними товарами по всьому штату. Справи йшли добре, що дозволило Форштейну накопичити добрячий статок і навіть переїхати жити до Манхгеттена, проте невдалі інвестиції у нерухомість лишили його без копійки. На рештки свого статку – 50.000$, Генрі викупив маленький трикотажний цех у містечку Malden, штат Масачусетс у 1906 році. До слова, штат Масачусетс на той час був центром американської текстильної промисловості, де народились також Nike, Converse, Reebok, Puma.

термобілизна полартек

Аарон Форштейн

Основу асортименту продукції нової компанії Malden Knitting склали міцні "робочі" вовняні светри та купальні костюми. Під керівництвом сім'ї Форштейнів, фабрика заможніла – у 1923 році було навіть створено дочірнє підприємство з фарбування тканин Malden Spinning and Dyeing, покликане задовільнити попит, сформований замовленнями американської армії на уніформу. Це дозволяє компанії пережити «Велику депресію» між світовими війнами, і по закінченні Другої світової набути статку, що дозволив почати експериментувати з виробництвом різних текстильних матеріалів та розширити виробництво.



Вид на Malden Knitting у старому місті і фото сучасного виробництва Polartec

У 1947 році керівництво компанією перейшло до сина Генрі - Самюеля Форштейнів та його онука - Патрона Форштейнів, який стане незмінним керівником компанії. 

Аж до початку 1960-х рр. компанія скуповує різноманітні текстильні виробництва по всьому штату, створюючи безперервний ланцюг виробництва матеріалів, починаючи від плетення тканини і завершуючи її фарбуванням. Аарон Форштейн, на відміну від текстильних діячів свого віку, максимально можливо автоматизує виробництво і покладається на максимально компетентних кадрів, не переносячи фабрики зі штату Масачусетс на південь США, де робоча сила та оренда землі були дешевші. У 1962 році в Malden вперше починають працювати з синтетичними матеріалами, що спершу використовують для покриття меблів та автосалонів. До кінця 1960-х рр., Аарон Форштейн робить ставку на виробництво штучного хутра, для чого інвестує 20 млн. доларів на закупівлю спеціального обладнання і оснащення ним двох фабрик. З ним Аарон пов'язував великі надії у зв'язку зі збільшенням кампаній активістів, що виступали проти використання натурального хутра. Однак, не дивлячись на певні успіхи у виробництві та продажу штучного хутра, з часом компанія Malden Mills починає потерпати збитки через зниження попиту. Намагаючись вижити,  Аарон Форштейн знову відкриває виробництво тканин для покриття меблів у 1976 році. Паралельно ведуться розробки по створенню легкої, синтетичної теплозберігаючої тканини на основі досвіду виробництва штучного хутра. Попри всі спроби до 1981 року компанія опинилась на межі банкрутства.

Порятунок прийшов неочікувано – у Malden Mills звернулись представники тоді зовсім молодої компанії Patagonia, керівником якої був славнозвісний Івон Шуінард (Ivon Chouinard), засновник компанії Black Diamond. Для виробництва одягу для скелелазів та альпіністів потребували легкого, швидкосохного матеріалу, що гарно зберігає тепло. Тут і знадобились багаторічні напрацювання і професійні кадри Malden Mills – вони створили спеціальну машину, що скочує ворс на поверхні поліестерової тканини у дрібні вузлики, а потім розриває та підтримає їх на одній висоті. 


Отже на основному матеріалі з'явилась ворсиста поверхня, що складалась з дрібних переплетених волокон, що втримували повітря. Однак головним нововведенням Malden Mills було створення не монолітного, а порожнинного поліестерового волокна, що імітувало хутро білого ведмедя. 

Patagonia Synchilla Fleece
1985-й рік

Матеріал вийшов м'яким, довго не скочувався, гарно тримав форму та був дуже легким і теплим у порівнянні з існуючими на той час ворсяними тканинами. Новий матеріал успішно пройшов всі випробування компанії Patagonia. У 1982 році на світ з'явилась перша колекція кофт та пулонів Synchilla Fleece («шиншила» - таку назву вперше отримав фліс від Malden Mills  за свою м'якість).
Продажі нової розробки від Malden Mills мали назву Polarfleece – успіх був винятковим, що врятувало компанію від банкрутства. Спершу головним покупцем лишалась компанія Patagonia. «Patagonia скуповувала кожен зроблений нами ярд матеріалу одразу як ми його виготовляли», - згадує у своєму інтерв'ю віце-президент Malden Mills Генрі Акерман.

Аж до початку 1990-х рр., компанія активно працює над вдосконаленням свого флісу, намагаючись бути недосяжними для конкурентів імітаторів, пропонуючи матеріали різних кольорів та щільності. Компанія щорічно вкладала 10 млн. доларів у нові розробки. З'являються тканини для виробництва термобілизни.


Народження Polartec


У 1991 році розширена колекція матеріалів Polarfleece змінює назву на Polartec Climate Control Fabrics, пропонуючи фліс у трьох варіантах щільності, а також матеріали, що використовуються у виробництві термобілизни. До цього часу Polartec продається вже практично в усіх куточках світу, а у 1995 році у німецькому містечку Горлітце (Gorlitz) будується фабрика, що має на меті співпрацю з такими європейськими та азіатськими клієнтами як Jack Wolfskin, Goldwin, Asics, Berghaus тощо. У компанії оптимістично сподівались подвоїти свої оберти до 2000 року. 
Однак у цим планам завадив трагічний випадок – у вересні 1995 року, на фабриці трапився вибух, що спровокував пожежу, в результаті згоріло три з дев'яти будівель, що належали компанії. Збитки оцінювались у 500 мільйонів доларів. Незважаючи на величезні фінансові втрати Аарон Форштейн прийняв рішення продовжити виплати зарплат і медичних страховок співробітникам, що лишились без роботи доти, поки фабрика знов не запрацює. Виробництво же було повністю відновлено у січні 1996 року.

Реклама Polartec у журналі Backpacker, 1994 рік


Нові технології Polartec



Polartec Thermal Pro® Highloft Polartec® Thermal Pro ®

У 1997 році Polartec пропонує революційний матеріал Polartec® Windbloc® с перфарованою мембраною. Нова технологія мембрани дозволяє досягти ідеальної циркуляції повітря, гарантує чудове керування вологою без накопичення тепла. Таким чином Polartec Windbloc поєднав у собі теплоізолюючі та «дихаючі» властивості флісу та вітро-вологостійкість зовнішнього шару. Ця ж технологія ламінації використовувалась при розробці материалу Polartec® Power Shield®.
Нові технології Polartec розпочали нову еру серії одягу Arcteryx Gamma SV.  Якщо дивитись масштабно, це був перший крок у популярізації Softshell одягу у Америці. Пізніше з'являється Polartec® Wind Pro® з "Супер флісом", що перевершує по вітростійкості традиційні вовняні вироби у чотири рази. Сьогодні ці матеріали відносяться до категорії Protection (Захист) - детальніше далі.
У 2000-му році з'являються нові військові замовлення. З'являється вогнестійкий фліс Nomex®. Тоді ж з'являється матеріал Polartec® Power Dry® з волокнами обробленими сріблом для забезпечення антибактеріальної складової. Стійкість флісів до розвитку пахощів дає більший комфорт для людей, що перебувають у замкнених приміщеннях, а також при тривалих походах. Тонкий та еластичний матеріал Polartec® Power Dry® від початку розроблявся як базовий шар для збереження тіла сухим, він став базою для виробництва термобілизни числених виробників.
У 2001-му році Polartec випускає новий матеріал Neoshell, тонкий та легкий матеріал з гідрофобною паровою мембраною. З цим продуктом компанія зайшла на територію Gore-Tex. Пізніше, у 2013-му році Polartec зайде на територію ще одного монстра Primaloft, випустивши унікальний утеплювач Polartec Alpha®.

На жаль, попри всі намагання керівництва та співробітників, відновлене виробництво не дало можливості компанії пережити світову економічну кризу 1998 року, внаслідок чого Malden Mills оголосила про своє банкрутство у 2001 році. Вплоть до недавнего времени предприятия по производству флиса Polartec находились в собственности бывших кредиторов компании. В 2007 году процедура банкротства Malden Mills была окончательно завершена, а руководство ею было передано в агентство Versa Capital, которое провело ребрендинг, назвав вновь созданную компанию Polartec.
С этого момента начинается современная история компании. Первая трудность, с которой столкнулся коллектив Polartec – это появившееся огромное количество тканей-имитаторов легендарного Polarfleece. Дабы не выбыть из конкурентной гонки, руководство решает запустить производство целого ряда современных функциональных тканей, а также начать разработку новых материалов. Девизом компании стало «Impossible made possible» - «Сделать невозможное возможным».


Для многих пользователей простое расширение ассортимента производимых Polartec технологичных тканей может показаться маркетинговой уловкой.

polartec

Однако, борясь за свою репутацию лидеров индустрии, в Polartec создают и производят принципиально новые материалы, отличающиеся от использующихся в современности:

  • мембрана с контролируемым размером пор Neoshell;
  • утеплитель Polartec Alpha, призванный не только сохранить тепло, но и спасти от перегрева во время активных нагрузок;
  • огнеупорные ткани для спасательных служб.

Это обеспечило повторный успех компании не только в среде любителей активного отдыха на природе, но и среди военных и пожарных.
Отдельного внимания заслуживает ежегодно вручаемая премия Polartec APEX Awards, учрежденная для того, чтобы отметить наиболее интересные и функциональные изделия, изготовленные из материалов компании. Это дает возможность перспективным дизайнерам одежды для активного отдыха реализовать свои смелые замыслы и запустить свою продукцию на рынок, а «стариков» индустрии заставляет «поддерживать форму».

Apex Awards 2014. Куртки Norrona Lofoten Alpha з материалу Polartec Neoshell

На сегодняшний день Polartec – это ведущий производитель функциональных тканей с безупречной репутацией, имеющий в своем ассортименте материалы для производства любого слоя одежды – базового, утепляющего и защитного. При этом компания не ограничивается только спортивными разработками – их ткани применяются в специальной униформе, а также в одежде для военных.

Интересные факты о Polartec

В области использования вторичного сырья Polartec® всегда был впереди. В 1993-м году компания начала производить продукцию из перерабатываемых материалов. Охрана окружающей среды и ответственное использование природных ресурсов не только прочно закрепились в корпоративной философии компании, они имеют для Polartec® жизненно важное значение.

  • В качестве сырья для производства одежды Polartec используются в том числе пластиковые бутылки.
  • Из переработанного пластика производится нить, которая в дальнейшем окрашивается в огромных контейнерах.
  • из 40 бутылок можно получить флисовую куртку.
  • За период с 2005-го по 2013-й Polartec извел 800 млн. бутылок. Сегодня доля переработанного сырья составляет 30%. Некоторая продукция Polartec® сделана из 100% вторичного сырья.
  • В продукции Polartec насчитывается 100000 цветов и оттенков. Образец изделия в каждом из них хранится в специальном архиве.
  • Производство Polartec ® в Китае и США имеет сертификат bluesign ®.
  • В Polartec разработано более 100 видов синтетических тканей.

Класифікація продукції Polartec


Base - матеріали цієї категорії є основою комфорту та виробництва. Технології тканин Polartec® Next-to-skin (наступний до шкіри) розроблені для забезпечення вільного руху, збереження сухості у будь-якому середовищі та за будь-якої діяльності. Кожен з базових матеріалів Polartec чудово вбирає вологу зі шкіри, швидко сохне та забезпечує повітряпроникність, створюючи максимальний комфорт.

- Polartec® Power Dry® 
- Polartec® Power Wool ®
- Polartec® Power Stretch® - Polartec® Power Stretch® Pro™ 
- Polartec® Power Grid®

Insulation - изоляционные материалы являются залогом тепла. Изоляционные технологичные ткани Polartec® невероятно прочные и предназначены для различных погодных условий.
- Polartec® Classic 
- Polartec® Thermal Pro® 
- Polartec® Hygh Loft™ - Polartec® Alpha® 
- Polartec® Wind Pro®

Protection - эта группа материалов обладает свойствами сопротивления погодным условиям без ограничения воздохопроницаемости. Материалы Polartec Protection являются основой для верхней одежды, в частности из категории Softshell.
- Polartec® Windblock® 
- Polartec® Power Shield® - Polartec® Power Shield® Pro 
- Polartec® NeoShell®

Flame Resistant - материалы этой группы производятся с огнезащитной обработкой и обозначаются аббревиатурой FR - flame resistant. Эта категория предназначена для производства рабочей одежды и для военного применения.
- Polartec® Power Dry® FR 
- Polartec® Power Grid® FR 
- Polartec® Thermal® FR - Polartec® Wind Pro® FR 
- Polartec® Power Shield®

За матеріалами компанії Polartec