Cart

ЗНАЙОМСТВО З ТЕРМОБІЛИЗНОЮ

Наше перше знайомство з термобілизною відбулося, коли моїй донечці було 2 місяці. Саме починалась осінь зі своїм мінливим кліматом, я носила дочку у слінгу, і мені хотілось обрати одяг в якому доня б не пітніла і не мерзла. Першим вибором був комплект з вовни меріноса (ніжного натурального натільного матеріалу), у якому моя Катруся потім не лише гуляла, але й спала, часто не знімаючи одяг протягом дня :)

Так ми оцінили перші переваги термобілизни. У ній було сухо, тепло, приємно і вільно рухатись. Наші вимоги до термоодягу росли, і ми спробували популярну серед мам термобілизну з матеріалів Polartec. Я обрала для себе тонку, а для доні товсту теплу термобілизну. На свій подив, із новою кофтинкою я забула про проблеми з підтіканням молока, кофтинка швидко відводила вологу і мені було сухо і комфортно:) Незамінним моє термо стало також під час активних прогулянок з маленькою у слінгу, а пізніше і з невгамовним ходунком. Після найактивніших пригод я (власне як і моя доня) залишалась сухою. Термоодяг поглинав також і неприємні запахи, що було неймовірно зручно! Доречі, я відкрила для себе цю прекрасну властивість термотканини Polartec, коли вдягала термоштанці поверх природнього пеленання доні.

Словом, термоодяг у нашому з донею житті став великим відкриттям і абсолютною необхідністю. У ньому нам було комфортно за будь-якої погоди і абсолютно при будь-яких умовах.
Коли Катруся підросла, у нас вже був повний набір термо на всі випадки життя:) На той час вже не було виробника термобілизни, який би міг задовільнити всі наші потреби. І я почала потроху шити сама. Так стартувала моя маленька справа, яка згодом виросла у професійне виробництво термоодягу Family look для мам і діток.  

Термобілизна. Визначимось?

Щоб краще зрозуміти що таке термобілизна і як вона діє, давайте спершу визначимось із поняттями.
Wikipedia визначає як особливий вид натільної білизни, що зберігає тепло і відводить вологу від тіла, має невелику вагу, проте зберігає тепло в декілька разів краще за звичайний одяг.

Якісна термобілизна - це одяг з особливими властивостями, структурою та складом, який має широкий температурний режим, в якому не жарко і не холодно, в якому максимально комфортно, сухо та легко навіть при активному дозвіллі.

Принцип роботи термобілизни (як і решти термоодягу) базується на тому, що коли нам холодно, нас фактично зігріває не одяг, а тепло власного тіла. Тому найкраще гріє той матеріал, який дозволяє нам максимально затримати тепло тіла, а, в ідеалі, має шар, що захищає від проникнення вітру, вологи (зовнішніх факторів охолодження).

Іншим важливим фактором, який дозволяє уникнути охолодження і почуватись комфортно у одязі є вологовідведення. Так вовняний светр і товстий комбінезон після зимової прогулянки із великою імовірністю може переохолодитись лише через те, що піт не відвівся від її тіла, а залишився на майці і светрі охолодивши одяг.Термобілизна ж відводить вологу, залишаючись сухою, а волога відведена на поверхню тканини швидко висихає (це також є відмінною властивістю термобілизни).

Часто якісна термобілизна також має щільний зовнішній шар, який покликаний захищати тіло від зовнішніх чинників охолодження - вітру, вологи - водночас не втрачаючи "дихаючих" властивостей.

Таким чином можна виділити наступні властивості термобілизни:

  • збереження теплатіла
  • відведення вологи- тілу сухо і тому тепло
  • захист від холоду із зовні

Коли ми стикаємося із термобілизною запропонованою різними виробниками на ринку, нас може заплутати велике розмаїття матеріалів і виробів, які називаються "термобілизною". Чи вся термобілизна однакова? Та чи дійсно все, що нам пропонують є термобілизною? І який варіант тоді обрати для себе?

Правильна та псевдо термобілизна

Неважко здогадатись, що перерахованих властивостей термобілизни доволі нелегко досягти при виробництві термотканини. Тому на ринку можна часто зустріти "термобілизну" зроблену з утепленого щільного матеріалу (бавовни, різних синтетичних матеріалів, та їх комбінації), яка лише помірно затримує тепло тіла; або білизну, яка лише відводить вологу. Є й "термобілизна", яка має дві перераховані властивості, проте справляється із задачами посередньо. У підсумку така термобілизна не працює.

Термобілизну можна поділити на 2 категорії:

  • термобілизна з вовни меріноса
  • термобілизна з високоякісних синтетичних матеріалів

Кожен з цих типів самобутній і має свої особливості.

Термобілизна з має одношарове тонке або товсте полотно, яке зберігає тіло у теплі та відводить зайву вологу (вовна може ввібрати вологи до 30% від власної ваги). Вона ніжна і приємна до тіла, проте потребує додаткових шарів одягу у холоди.

Високоякісних синтетичних матеріалів не так вже й багато. Один з найвідоміших брендів термотканин є, ці тканини використовують практично всі відомі бренди одягу для спорту та активного дозвілля. Серед мам же Polartec зарекомендував себе і як чудовий матеріал для активних, непосидючих діток, який також дозволяє вдягати малят у мінімальну кількість шарів одягу. Polartec® - екологічно чиста гіпоалергенна тканина, що підходить як дорослим, так і малим діткам

Матеріали для натільної термобілизни - Polartec PowerDry® i Polartec PowerStretch® - мають складну двошарову структуру, кожен шар тканини виконує свою важливу функцію. Для такої тканини доречна аналогія із термосом, який зберігає тепло за рахунок наявності проміжку із шаром повітря. Polartec працює таким же чином - два шари полотен створюють своєрідну повітряну подушку.

Як, коли і з чим?

Одним з нагальних питань для батьків у холодну пору року є – як зрозуміти чи дитині холодно? З’ясувати це достатньо просто. Слід перевірити спинку та шию дитини після прогулянки. Якщо вони гарячі, потрібно прибрати шар одягу, якщо холодні – утеплити.

Важливо пам’ятати, що діток не слід кутати на прогулянку. Вдягнений у теплий комбінезон та товсту вовняну кофту малюк може повернутись додому змерзлим. Справа в тому, що одяг під комбінезоном мокріє від поту, швидко охолоджується, і цей холод передається малюку. Така ситуація неможлива у якісній термобілизні.

Окрім того, слід дотримуватись кількох простих правил вдягання на прогулянку:
  • вдягати малюка як себе + 1 шар – для нерухливих діток у візочках,
  • вдягати малюка як себе - 1 (або навіть - 2) шар – якщо дитинка у слінгу (залежно чи вдягає мама спеціальну куртку),
  • вдягати малюка як себе -1 шар – для доросліших рухливих діток.

Із термобілизною вдягати малюка будь-якого віку стає простішим.

Термобілизну з вовни меріноса (merino wool) або з PowerDry® в залежності від погодних умов, зручно вдягати як прямо під верхній одяг (осінь/євро-зима), так і, наприклад, під флісову кофту (зима). Без верхнього одягу цю термобілизну можна носити літніми вечорами (+18-20 С), а у PowerDry® буде комфортно і до +25 С.

PowerStretch® найтовща (і найтепліша) термобілизна, яка не має альтернатив, її можна вдягати на голе тіло під зимовий/ осінній комбінезон без додаткових шарів одягу, завдяки чому можна легко і комфортно активно проводити час на вулиці. Цей вид матеріалу чудово зарекомендував себе і при низьких температурах. З PowerStretch® виробляють костюми для фігуристів; при температурі +5 - +7 С в такій білизні можна з комфортом здійснювати вуличну пробіжку. В той самий час, у приміщенні при температурі +18 - +20 С у термобілизні також буде комфортно.

Обирайте для себе і діток правильну якісну термобілизну і нехай вам буде тепло і комфортно цього прохолодного сезону!


Автор: Ірина Малюк,
засновниця Mira Termo